Communicatiegewijs.
  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs

Slimmer met geld

10/26/2016

0 Reacties

 
De jaren 90 hit van Meja springt af en toe nog op in mijn hoofd. It's all about the money.  ruim 10 jaar later is dat nog steeds het geval. Om te ondernemen is geld nodig. Je moet hier dus goed over nadenken. 
Je werkt dus daarvoor krijg je betaald. Logisch toch? Helaas heb je als ondernemer niet alleen declarabele uren. Je moet een balans tussen declarabel en niet declarabel werk vinden. Als jij hele dagen kwijt bent aan je administratie kost dit je tijd die je ook had kunnen besteden met actief klanten benaderen en geld verdienen bijvoorbeeld.

Het geld wat je verdient met je bedrijf is bruto en dus deels niet van jou. Best lastig want wat kun je nu wel opnemen en uitgeven en wat niet? Je hebt natuurlijk bedrijfskosten waar je rekening mee moet houden. Die trek je af van je resultaat.  Vind je het overzicht houden lastig ga dan eens met een accountant of boekhouder kijken naar je situatie, 

Heb je een duidelijk beeld van je uitgaven en belastingplicht dan heb je een basis aan wat je minimaal moet gaan omzetten. Hieruit kun je je eigen prijsstelling gaan onderzoeken. Dit baseer je op je kosten en ook wat je minimaal nodig hebt om te kunnen leven.  Daarbij is het handig om de prijs standaarden in jouw markt mee te nemen want jezelf te goedkoop of te duur inschalen is qua branding zeer onverstandig. Denk ook na over betalingsafspraken met debiteuren. Wanneer moeten ze betalen en op welke manier. Hoe meer je vast legt hoe duidelijker het voor hen is en hoe sterker je staat mocht er een keer een conflict plaatsvinden.

Qua betaalmethodes is de sky the limit, (letterlijk met cashless betalen.) Kijk goed naar je bedrijfsmodel en de wensen van de klant. Ga waar mogelijk voor betaalgemak. Om af te sluiten hieronder een opsomming van de meest gangbare betaalmethodes.
  • Factuurbetaling achteraf. Meest reguliere vorm van betaling voor dienstverleners. Het bekende uurtje/factuurtje of een vooraf afgesproken prijs. Je geeft je klanten ruimte om te betalen en werkt op basis van vertrouwen. Wettelijke betaaltermijn is 30 dagen tenzij anders vooraf afgesproken. Risico is dat klanten niet betalen en je veel tijd kwijt bent aan debiteurenbeheer. 
  • Factuurbetaling vooraf. Je klant betaald vooraf voor de afgenomen diensten of goederen. Als ondernemer heb je zekerheid van inkomsten. Je klant loopt echter een risico met vooruitbetaling. Gekochte diensten of goederen kunnen niet geleverd worden.
  • Factuurbetaling achteraf met aanbetaling. Spreiding van het betalingsrisico tussen aanbieder en afnemer. De afnemende partij betaald een percentage van het aankoopbedrag vooruit waarna diensten of goederen geleverd worden. Na levering wordt het restant bedrag betaald.
  • Cash geld. Betaling met 'echt' geld. Je loopt als ondernemer met cashgeld meer risico op diefstal en overval. Daarnaast is cash lastiger te administreren en krijg je te maken met het vals geld risico. Aangezien je klanten niet altijd gepast zullen betalen moet je ook wisselgeld kopen.
  • Pinnen. Klanten betalen je met een betaalpas. Met pinbetaling ben je als ondernemer zeker van je geld en heb je minder administratieve lasten. Het geld wordt direct op je rekening bijgeschreven. Het biedt je klanten betaalgemak en kassatransacties gaan sneller. Met de ontwikkeling van cashless betalen gaan de transacties tot 25 euro nog sneller omdat klanten geen pincode hoeven in te geven. 
  • Creditcard. Deze betaalmethode is een verlengstuk van pinnen. De helft van de Nederlanders heeft een creditcard in bezit. Fysiek gebruik in winkels is niet groot maar voor internetbetaling wordt het wel veel gebruikt. Hou rekening met provisie afdracht aan de creditcard acquirer (VISA etc.) op basis van de afgerekende bedragen. 
  • Incasseren. Veel voorkomende methode van betaling bij diensten of producten met vaste doorlopende afname en prijs (abonnementen). Je krijgt als ondernemer de mogelijkheid om geld van Europese rekeningen af te schrijven. Er is onderscheid tussen zakelijke en gecombineerde (B2C en B2B) incasso. Niet geschikt bij fluctuerende prijzen en veel verloop qua klanten. Hou er rekening mee dat consumenten 8 weken terugboekingsrecht hebben en je dus geen zekerheid kan ontlenen aan de ontvangen inkomsten. Bij bedrijvenincasso heb je wel zekerheid. 
  • Online betalen & Online kassa modules voor webwinkels. De meest gebruikte methode voor internetbetalingen.  In Nederland gebruiken we meestal IDEAL. Dit wordt door alle grote banken en een aantal losse dienstverleners aangeboden. Online betalen is niet geschikt voor fysieke verkopers tenzij gebruik wordt gemaakt van vooraf betalen. IDEAL kan wel gebruikt worden om betalingen van facturen te faciliteren. Je kunt je klant dan een factuur met IDEAL link toezenden voor snelle makkelijke betaling. 

​Het je n.a.v. dit blog vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de reacties.
Foto
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs