Communicatiegewijs.
  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs

Onmisbare stappen voor je start-up

10/24/2016

0 Reacties

 
Je bent ondernemer of ondernemend ingesteld en druk bezig met een start-up. Dat is een spannende tijd. Iedere ondernemer start anders en je krijgt van alle kanten adviezen. Verwarrend dus. Want wat moet je doen, wanneer en hoe? Ik help je met onderstaande tips graag op weg. 

Rechtsvorm, fiscaliteit en aansprakelijkheid

Als je een onderneming start schrijf je je in bij de KVK en kies je een rechtsvorm. De meeste starters kiezen voor een eenmanszaak of VOF want dat is lekker simpel. Vanuit de belastingdienst krijg je startersaftrek en je hoeft er niet voor naar een notaris. Maar is dit wel de juiste vorm voor jou? Deze bedrijfsvormen laten jou als ondernemer volledig hoofdelijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden vanuit de onderneming. Ook ben je volledig persoonlijk aansprakelijk. Wil je dit niet dan kun je ook kiezen om een bedrijf met rechtspersoonlijkheid te starten. De meest bekende vorm is de B.V. Je moet dan wel naar een notaris voor de oprichting en ontvangt geen startersaftrek. 

Maak een bedrijfsplan

Maak een bedrijfsplan. Hiermee creëer je een duidelijk te volgen pad voor jezelf. Veel ondernemers doen dit niet want zij zijn immers hun bedrijf. Het plan dat zit in hun hoofd. Dat kan prima werken maar in de waan van de dag en met een ondernemende geest is het vaak toch lastig om bij te houden waar je staat en waar je naartoe wilt. Vergeet de hele ingewikkelde financiële plannen en management modellen. Zorg ervoor dat voor jezelf duidelijk is wat je doel is en hoe je dit wil bereiken. Dit geeft helderheid en de mogelijkheid tot tussentijds bijsturen.

Zaaien en oogsten

Als je klaar bent om te starten moet je natuurlijk klanten hebben. Die komen niet vanzelf. Je zult contacten moeten gaan leggen, netwerken warm houden en actief achter mogelijke opdrachten aan moeten gaan. Je moet vertrouwen winnen van potentiële klanten. Een eerste indruk is hierbij belangrijk maar verwacht niet meteen bij een eerste ontmoeting te scoren. Zorg dat je goed kan uitleggen wie je bent en wat je doet en wees altijd alert op kansen of dit nou tijdens een netwerk event of in de supermarkt is.

Algemene voorwaarden

Ga je opdrachten aannemen dan is het belangrijk om de rechten en plichten van toepassing op deze opdrachten vast te leggen. Dit doe je via algemene voorwaarden. Je kunt hier van alles in vastleggen. Wie verantwoordelijk is voor bepaalde risico's, levering- en betalingstermijnen, etc. Er zijn online diverse templates te vinden en je kunt lid worden van brancheorganisaties die standaard voorwaarden aanbieden. Maak je je eigen voorwaarden laat ze dan altijd checken door een jurist op juist- en geldigheid.

Administratie op orde

Zorg ervoor dat je vanaf het begin goed je administratie bijhoudt. Dit scheelt een hoop tijd, kopzorgen en zelfs geld. Wist je namelijk dat als je op de laatste dag om 17:00 uur je BTW aangifte verzend de belastingdienst het niet meer verwerkt en je dus automatisch te laat bent? Hallo boete en frustratie. Overigens krijgt 30% van alle startende ondernemer in het eerste jaar een boete. Zonde toch? Administratie wordt vaak als lastig en vervelend gezien maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het te versimpelen. Scheid je geldstromen bijvoorbeeld. Open een zakelijke rekening zodat privé en zakelijk niet door elkaar lopen. Scan bonnen en factureren direct in na ontvangst/betaling en hou goed bij wie je debiteuren en crediteuren zijn (hallo spookfacturen). Er zijn diverse programma's beschikbaar om je hiermee te helpen. Een mooie nieuwe toevoeging is Tellow. Een online administratie app ontwikkelt door Rabobank. Meer info check www.tellow.nl. 

Risicomanagement

Ik hoor vaak: "ondernemen is risico nemen", "het gebeurt mij niet" en andere variaties hierop. Dat eerste is zeker waar. De tweede uitspraak is een hele fijne droom maar ja wat nou als er wel iets fout gaat. Ondernemen is inderdaad risico nemen maar wil je dit niet liever weloverwogen doen? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als iets door jouw toedoen kapot gaat of iemand gewond raakt? Je privé verzekeringen geven in geen geval dekking dus regel zakelijk ook een achtervang. Je kunt jezelf met verzekeringen beschermen.  Als je zelf risico's kan en wil opvangen is dit prima maar wees wel bewust van je risico's, wat het ergste is wat kan gebeuren en wat voor invloed dat op jou en je bedrijf heeft.
Meer informatie over starten en hulpmiddelen vind je o.a. op de website van de Kamer van koophandel, Rabobank en Ikgastarten. Het je n.a.v. dit blog vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de reacties. 
Foto
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs