Communicatiegewijs.
  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs

Paniekvoetbal

8/2/2017

0 Reacties

 
Wel eieren eten....geen eieren eten... of er nou echt wat aan de hand is weten we nog niet zeker dus echte schade aan de volksgezondheid dat is het hele eieren eten niet (flauw ik weet het).  Paniekvoetbal lijkt het wel.  Dit alles wordt veroorzaakt door te weinig informatie, te laat handelen en mensen die met de berichtgeving aan de haal gaan. Voor je het weet ligt er een hele industrie (onnodig) op zijn gat. En we kunnen wel wijzen naar diezelfde industrie, of in dit geval de voedsel en waren autoriteit en hun rol hierin maar is dat de oplossing? Zijn we in eerste instantie niet zelf verantwoordelijk voor ons gevoel en de kennis die we nodig hebben om meningen en uitingen te onderbouwen? Veroorzaken we de paniekvoetbal dus niet een klein beetje zelf? Ik denk van wel en het houdt echt niet op bij eieren. Daar kun je vergif / Fipronil (oké sorry weer flauw) op innemen. 
Foto

​EEN PROBLEEM, ONTWETENDHEID,
VEEL VERSCHILLENDE MENINGEN EN
​(NOG) GEEN OPLOSSING

Volgens mij is het bovenstaande een perfect recept voor een potje paniekvoetbal. Dat wordt een regelrechte klassieker. Het onderwerp of soort probleem maakt dan geen fluit uit. Vandaag zijn het gifeieren, morgen de BTW aangifte voor kleine zelfstandige ondernemers of wet DBA en tussendoor kan de vluchtelingenproblematiek ook weer in volle hevigheid een wedstrijdje komen spelen. In de basis kan elk probleem - of liever gezegd elke uitdaging - wanneer niet goed gemanaged uitgroeien tot paniekvoetbal. Want als het twee voor twaalf is, en er geen oplossingen zijn voor een bepaald probleem dan gaan wij mensen toch vaak over tot actie. En slecht onderbouwde oplossingen leiden tot onbezonnen acties die een potentieel probleem kunnen vergroten. Problemen die pas op het laatste moment worden opgemerkt zijn trouwens ook ideaal voor paniekvoetbal want wat nu?
​ 
Foto

​Hoe voorkom je dat problemen/uitdagingen de overhand krijgen. Dat is dus de vraag. Het wordt namelijk pas paniekvoetbal als de controle over een situatie weg is. Uitzonderingen daargelaten doe je dat door die controle dus niet uit handen te geven en door niet achter de feiten aan te lopen. Dat kun je op een aantal manieren doen.
  • Goed plannen (die BTW aangifte niet uitstellen tot het laatste moment bijvoorbeeld)
  • Goede controles van processen inrichten (als er toch iets mis gaat ben je er snel bij en kun je bijsturen met protocollen)
  • Wensen en verwachtingen helder hebben 
  • Communicatie goed inrichten (tegenstrijdige berichten helpen nooit!)

Nu is een ander groot probleem bij het ontstaan van paniekvoetbal dat derden er met jouw probleem of uitdaging vandoor gaan en er vervolgens allerlei verhalen opduiken. Dat is lastig tegen te houden dus daar ligt een rol voor diegene die dat normaliter doen. Dat zijn wij in essentie allemaal. Hoe vaak gebeurt het niet dat er ergens iets gaande is en wij het verhaal voeden met onze (ongefundeerde) meningen en onzekerheden. We zijn dan ineens allemaal specialisten in dat vakgebied en weten overal wat vanaf.

Waar we zelf aan meewerken hebben we ook invloed op. Door ervoor te zorgen dat een probleem of verhaal stopt bij jou. Het niet te versterken of ontkrachtten tenzij je daadwerkelijk de daar aangewezen specialist voor bent. Dan wordt het ook niet meer zo ondoenlijk voor die daadwerkelijke specialisten om op te boksen tegen alle tegenstrijdige informatie en kan er i.p.v. paniekvoetbal spelen daadwerkelijk naar oplossingen gekeken worden. 
​
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs