Communicatiegewijs.
  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs

Pas op voor de piramide!

6/15/2017

2 Reacties

 
Je wilt een bedrijf starten. Omdat je altijd al ondernemer wilde zijn, meer vrijheid wil, of misschien om je inkomen wat aan te vullen. Maar wat ga je doen en hoe? Ik kom veel starters tegen die hier mee worstelen. Dan zie je een mogelijkheid of misschien wordt je wel benaderd door iemand met een aanbod. Het houdt in dat je als zelfstandig verkoper aan de slag gaat voor een product of merk. Dat product is al voor je bedacht en je kunt zo bij de 'club' aansluiten. Even investering in een startpakket en aan de slag. Nog mooier je krijgt korting op alles wat je aanschaft zodat je extra winst kan maken bij je verkopen. Inkoop loopt via degene die jouw het aanbod doet. Die vertelt en passant ook nog over hoeveel hij/zij ermee verdient. Gouden bergen echt waar! Maar als iets bijna te mooi klinkt om waar te zijn.....is het dat vaak ook.  In dit blog ga ik hier verder op in. Check eventueel ook de documentaire Betting on Zero, te zien via Netflix over dit onderwerp. 


​Multi-level marketing

De bovenstaande methode van ondernemen is een voorbeeld van Multi-level marketing (MLM). Een bedrijfsmodel gebaseerd op verkoop van diensten en producten door gebonden agenten die op hun beurt weer nieuwe verkopers rekruteren. De verkopers ontvangen inkomsten vanuit de verkoop van producten en een deel van de inkomsten van de door hen gerekruteerde verkopers bij wijze van commissie.  
Foto


​Structuur in beeld​

Bovenstaande afbeelding laat een MLM structuur zien. De rode ondernemer is de leider van de groep. Hij heeft het product of dienst ontwikkelt en is de eerste verkoper. Naast het verkopen van het product of dienst heeft hij/zij 3 onafhankelijk mede-distributeurs geworven (de blauwe ondernemers). Zij kopen bij hem in of betalen een fee voor de afname van de dienst en verkopen zelfstandig. Van het inkomen wat ze hier uit halen dragen ze een percentage af aan de rode ondernemer die hen gerekruteerd heeft. Deze blauwe ondernemers hebben elk ook weer 3 mensen gerekruteerd (de grijze) die hetzelfde doen. Dit kan oneindig zo door gaan. Waarbij elke persoon die mensen onder zich heeft gerekruteerd inkomsten geniet uit eigen verkopen,  de verkopen van de ondernemer(s) onder hen en zelf ook weer een deel van afdraagt van zijn of haar inkomsten aan de persoon hierboven.

​Gouden bergen of een strop? 

Als je bovenstaande structuur en uitleg erbij houdt kun je zien dat je aardig binnenloopt als je een rode of blauwe ondernemer bent. Heb je mensen gerekruteerd dan ontvang je namelijk niet alleen inkomsten uit je eigen verkoop maar ook uit die van hen.  Hoe meer mensen je onder je hebt als onafhankelijk verkoper, hoe meer product of dienst je indirect verkoopt en daar ontvang je commissie over. Dat kan perfect werken mits de markt ook blijft vragen naar de verkochte producten of diensten.   Daar zit dus ook een risico. Verlies je het zich op wat de markt wil en verdien je alleen maar geld door rekruteren en de verkoop aan jouw distributeurs dan gaat het - als de markt zelf geen interesse toont in het product - mis.  De  distributeurs kunnen namelijk het door hen gekochte product of de dienst niet kwijt en blijven er mee zitten. De geldstroom droogt dus op.

Een piramidespel

Ik noemde MLM al net in referentie met een piramide. Dit puur gericht op de structuur maar het risico van een echt piramidespel (overigens verboden onder de wet kanspelen) ligt daadwerkelijk op de loer. Een klassiek piramidespel is een structuur waarin deelnemers steeds nieuwe mensen rekruteren en aan de investering die zij doen verdienen.  Deze mensen die rekruteren beloven de nieuwe deelnemers gouden bergen maar uiteindelijk nemen ze hun geld af en laten ze hen berooid achter. De enige manier om hier zelf iets mee te verdienen is ook mensen rekruteren en effectief dus net zo oplichten als je voorganger bij jou gedaan heeft. 

MLM vs. piramidespel 

MLM kan verzanden in een piramidespel als je als deelnemer puur leeft van inkomsten uit de rekrutering van nieuwe distributeurs en de markt verzadigt is. Wat er dan gebeurt is dat het product/dienst niet verkocht wordt maar wordt doorgeschoven naar nieuwe distributeurs. Die distributeur koopt een starterspakket, waar jij aan verdient en raakt het vervolgens niet kwijt. Om toch geld te verdienen - want er zijn tenslotte gouden bergen beloofd - rekruteert die persoon nog een aantal mensen en verdient geld door hen starterspakketten te verkopen die zij, op hun beurt, ook niet kwijt kunnen. De piramide wordt in stand gehouden en de onderste laag raakt standaard of zijn investering kwijt of raakt betrokken in deze vorm van fraude, want dat is het. 

Word geen slachtoffer! 

Zoals ik al aangaf is zeker niet elke MLM onderneming crimineel, verboden of weggegooid geld. Maar voor je besluit jezelf in te laten met een dergelijke club is het belangrijk om uit te zoeken of het product of dienst echt gewild is in de markt en of de af te dragen bedragen en aan te kopen starterspakketten reëel zijn.  Helaas kun je niet zomaar geloven wat de al bestaande deelnemers zeggen. Als het wel een piramidespel is en zij hun geld kwijt zijn is er grote kans dat ze, om hun eigen hachje te redden, jou de val in lokken om zo wat geld te verdienen aan hetgeen wat jij van hen koopt. 
2 Reacties
Christiaan
6/15/2017 07:15:40 am

Toch interessant, want met deze redenatie zou je zeggen dat de keten van bierbrouwerijen of elk Franchise model een piramide spel is.

Wel belangrijk om volgende dingen te weten:
- Deze structuur is DE manier om succesvol te zijn. Jij verkoopt succesvol X en voor een (license) fee leer jij het aan anderen totdat die zelfde resultaten behalen. Waarna je deze leert om ook kennis over te dragen. Of elke leverancier met een affiliate structuur dan ook (software).
Eerder een partnership ipv een piramide.

De fout zit er in dat veel "huisvrouwen" niet kijken naar het verdienmodel.

MLM is de manier om kennis en ervaring op te doen met sales, alleen zullen de mensen die naast verkoop ook kennis kunnen overdragen de enige zijn die succesvol zullen zijn.

Het is een must dat iedere ondernemer moet leren wat de kracht is van een MLM ipv dit systeem direct Piramidespel te noemen.

Antwoord
Fenna (auteur) link
6/15/2017 07:36:53 am

Hi Christiaan,

Bedankt voor je reactie. Ik ben het alleen niet met je eens. MLM en een piramidespel zijn niet per definitie hetzelfde en franchise verschilt daar ook nog eens van.

Franchise is een methode waar je je inkoopt in een bepaald merk of product en een fee en winstpercentage afdraagt om gebruik te mogen maken van de aangeboden faciliteiten van het "moederbedrijf". Je verdient je geld met de verkoop van het product of dienst en niet door anderen te rekruteren. Het is een veel platter model. Geen piramide dus.

MLM ziet er qua model uit als een piramide maar dat is wat anders dan een piramidespel. Je verdient normaliter hier ook je geld met de verkoop van producten en hebt neveninkomsten uit de commissie van de verkoper onder je. Daar is niets mis mee.

Het wordt wel een piramidespel als de producten of diensten effectief niet verkopen en je i.p.v. de handdoek in de ring te gooien gaat verdienen aan het rekruteren van nieuwe distributeurs. Je verleidt hen om een investering te doen welke jij in je zak steekt en de nieuwe distributeurs blijven met een product of dienst zitten dat niet verkoopt. Enige mogelijkheid voor hen om dan nog wat terug te verdienen is ditzelfde trucje herhalen en anderen hier ook bij te betrekken.

Antwoord



Laat een antwoord achter.

  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs