Communicatiegewijs.
  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs

Safety first - veilig bankieren

11/30/2016

0 Reacties

 
Hang op, klik weg, bel uw bank. Klinkt het bekend? Ik hoop van wel. Toch zie ik nog vaak dat criminelen ons te slim af zijn. Soms verbaas ik me oprecht over de simpelheid van de trucs, en dat mensen hier in trappen. Maar de list en bedrog van tegenwoordig wordt steeds slimmer. Hoe bescherm je jezelf hier nou tegen?
Veilig bankieren hangt veel samen met je computer en internetgebruik. maar ook buiten de online omgeving moet je logisch blijven nadenken.

In de basis is het van belang dat je nooit passen en pincodes uitgeeft. Vanuit de bank zullen wij je hier nooit om vragen. Ook beveiligingscodes hebben wij niet nodig. Wij kunnen vanuit onze eigen systemen jouw bankzaken nakijken dus hoeven geen toegang tot de jouwe. Emails en post (phishing), telefoontjes (babbeltrucs), etc. die je daarover ontvangt zijn niet van ons! Een bankrekening is persoonlijk. Deel toegang hiertoe daarom ook niet met anderen en sta het niet toe dat iemand geldstromen over jouw rekening laat lopen. Wil je toch iemand toegang geven regel dit dan via de bank zelf met een volmacht.

Bankier je via internet op computer en/of telefoon zorg dan voor een goede virusbescherming en firewall. Onze systemen (internetbankieren of bankapps) zijn erg goed beschermt maar we kunnen jouw machines hier in niet meenemen. Het is je eigen verantwoordelijkheid om jouw apparaten te beveiligen tegen pottenkijkers. Is je computer of telefoon geïnfecteerd met een virus dan kunnen criminelen mogelijk meekijken en zichzelf toegang verschaffen tot je internetbankieren. Dit wil je niet! Naast goede bescherming speelt ook logisch nadenken een grote rol. Klik niet op obscure internet advertenties of links in e-mail berichten, zogenaamd van de bank, die je niet verwacht. Dat familielid, of die vriend van jaren terug die ineens om geld vraagt...trap er niet in. En zo zijn nog vele andere voorbeelden te bedenken. 

Internet is maar een deel van het speelveld van criminelen. Tijdens het reguliere betalingsverkeer kun je ook flink beetgenomen worden. Kijk daarom voor je een betaling met je pinpas doet altijd goed of de betaal- of geldautomaat er "normaal" uitzien (skimming). Pin je geld en komt het niet uit de automaat bel dan, terwijl je nog bij de automaat staat, direct de bank. Mogelijk ben je het slachtoffer van cashtrapping. Hierbij hebben criminelen de pinautomaat "verbouwt" zodat gepind geld tegengehouden wordt. Zodra u weg bent wordt het bedrag opgehaald en bent u uw geld kwijt. Let uiteraard ook altijd goed op of er niet iemand over je schouder staat mee te kijken naar je pincode. Als die eenmaal bekend is, zijn je zakken zo gerold en je rekening in no time geplunderd.

Naast bovenstaande zaken worden er ook veel spookfacturen verstuurd. Dit zijn facturen die u helemaal niet verschuldigd bent. De criminelen hopen u voor de gek te houden en eenmaal betaald, is weg geld. 

Zorg er dus voor dat je online apparaten goed beschermt zijn en dat je  bij elke betaling die je doet, zeker weet dat het klopt. Maak ook altijd een transactie volledig af voordat je je aandacht ergens anders aan geeft, en zorg ervoor er geen pottenkijkers zijn. Het zijn vaak de korte momenten van afleiding of verwarring waarin criminelen toeslaan. Hou je bankzaken persoonlijk en blijf logisch nadenken. 

Gaat er toch iets mis? Schaam je dan niet en bel onmiddellijk de bank. Misschien kunnen wij nog ingrijpen en je helpen de schade te beperken. Voor meer informatie over veilig bankieren kijk op www.veiligbankieren.nl of op de website van je eigen bank. 

​Het je n.a.v. dit blog vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de reacties.
Foto
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs