Communicatiegewijs.
  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs

Toch maar plannen dus

10/26/2016

0 Comments

 
Er starten per jaar ongeveer 150.000 nieuwe bedrijven. Drie jaar na de start is minder dan 50% actief. Dat is zorgelijk. Een groot deel van de stakers stoppen omdat het ontbrak aan goed onderzoek en een daaruit voortvloeiend bedrijfsplan. Juist terwijl dit een kennismaking is met je markt en het je handvatten geeft om deze te gaan veroveren.
Ik snap ook wel dat jouw idee vernieuwend en uniek is. Gegarandeerd een succes dus! In je start-up fase heb je het echter mega druk met van alles en nog wat en geen tijd voor een moment van reflectie. Reality check dit blijft zo! Dus als er nog wat gesleuteld had moeten worden aan je idee of toch iets niet klopt wordt het lastig om dat te combineren met het ondernemen zelf. 

Een moment van reflectie, onderzoek en planning is dus cruciaal. Niet voor derden zoals een bank of UWV maar vooral voor jezelf! Denk ook niet dat dit iets eenmaligs is. Omdat de economie constant in beweging is, en vraag en aanbod op een markt ook veranderen zul je als ondernemer bij moeten blijven. Dus ga je periodiek kijken of jouw planning nog voldoet. Misschien moet je bijsturen. Doe je dit bijtijds dan kun je actief participeren in je markt i.p.v. reactief.

Zorg dat je altijd antwoord weet op de volgende vragen:
  • Wat/wie is mijn doelgroep
  • Wat zijn de wensen van mijn doelgroep
  • Wat kan / wil ik bieden
  • Welke andere aanbieders zijn er

Met een bedrijfsplan toets de haalbaarheid van je idee. Hoe wil je je start-up gaan vormgeven en wat doe je bij tegenvallende resultaten of een scale-up scenario? Allemaal zaken om goed bij stil te staan. Ben je afhankelijk van andere partijen zoals leveranciers vergeet hen dan niet mee te nemen in je plannen en zorg voor heldere afspraken, voorwaarden en contracten. Misschien heb je wel hulp van buitenaf nodig om je plan te realiseren bijvoorbeeld van een business coach, investeerder of accountant. Zorg dat je het vooraf weet!

Vergeet het financiële plaatje niet. Weet hoeveel geld je moet investeren, wat je geschatte uitgaven gaan zijn en wat je dus moet binnenhalen om break-even te halen en jezelf te te kunnen onderhouden. Of je nu een miljoenenbedrijf gaat beginnen of als hobbyist zangles geeft, dit overzicht is belangrijk. Uiteindelijk geeft dit je houvast en controle. Je wilt toch niet inleveren op je eigen bedrijf? Is dit duidelijk en heb je externe financiers nodig doe dan onderzoek naar de diverse opties. De bank als instituut die zakken geld uitdeelt is namelijk allang niet meer.

Is je plan compleet maak dan nog een keer pas op de plaats. Kijk of je gelukkig wordt van de situatie. Het gaat je sowieso (veel) tijd en energie kosten om iets op te bouwen. Ondernemerschap kun je leren maar ondernemend zijn moet in je zitten.
​

Het je n.a.v. dit blog vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de reacties. ​
Foto
0 Comments



Leave a Reply.

  • Diensten
  • Portfolio
  • Blogs